Uddannelse i psykisk vold:
Velkommen til Omdrejningspunktets uddannelsesforløb, som strækker sig over 8 lørdage, fra kl. 10-16 i Valdemarsgade 21, 1665 Kbh. V.
Vores dedikerede facilitatorer, bestående af både frivillige terapeuter og erfaringspersoner, får en grundig undervisning i kompleksiteten i voldelige relationer. Gennem vores uddannelsesforløb skaber vi en særlig mulighed for, at hjælpe voldsramte mænd og kvinder til, at frigøre sig fra belastningsreaktioner og følgevirkninger, der følger med vold.
Uddannelsen har et solidt fagligt grundlag og bygger på omfattende erfaringer, samt evidensbaserede tilgange.
Begge undervisere har en bred vifte af kompetencer, der spænder over gruppeterapi, undervisning og ledelse, både i erhvervsmæssige sammenhænge og i andre kontekster.
Uddannelsen er en visionær sammensmeltning af ekspertise og erfaring inden for terapi, voldsforståelse og tilknytningsproblematikker. Uddannelsen faciliteres af psykoterapeut Bolette Line Kragh MPF (udd. 2006) og Vibeke De Lichtenberg, psykoterapeut fra 2004 (MPF) og Jordemoder. De besidder en baggrund med mere end 20 års terapeutisk praksis, der er dybt forankret i forståelsen af både voldsproblematikker og tilknytning.
Uddannelsen tilbyder:
Uddannelsen har fokus på at uddanne og supervisere de frivillige, der er tilknyttet Omdrejningspunktet. Det er af afgørende betydning, at ruste vores frivillige med de nødvendige redskaber, viden og støtte for at kunne navigere de komplekse og følsomme situationer, som vores medlemmer ofte står i. Dette sikrer en koordineret og sammenhængende indsats, der kan gøre en reel forskel for mennesker der har levet i psykisk vold.
I Omdrejningspunktet uddanner vi vores frivillige i, at forstå psykisk vold og dens dybtgående konsekvenser. Gennem faglig og praktisk øvelse, lærer de at identificere advarselstegn på psykisk vold, mens viden om tilknytningsmønstre og relationsdannelse giver dem en dybere forståelse af de underliggende dynamikker. Empowerment og støttemekanismer er også essentielle, da vores frivillige spiller en afgørende rolle i at styrke vores medlemmer til at genopbygge selvværd og selvstændighed. Frivillige terapeuter og erfaringspersoner supplerer uddannelsesforløbet med mesterlære i gruppeterapi, hvor de i praksis træner indblik og forståelse for det terapeutiske rum, sammen med en rutineret terapeut.
Udover uddannelse tilbydes alle frivillige facilitatorer og terapeuter også supervision. Supervision er en hjørnesten i de frivilliges velvære og ydeevne. Gennem supervisionsmøder får alle en mulighed for at reflektere over egne erfaringer, modtage følelsesmæssig støtte og drøfte eventuelle udfordringer. Arbejdet med mennesker i psykisk voldelige relationer kan være krævende, hvorfor værktøjer til at håndtere disse udfordringer, er altafgørende. Ved at styrke vores frivillige, styrker vi også vores evne til at skabe en meningsfuld og bæredygtig forandring i deltagernes liv.
Læs mere om psykisk vold her
Uddannelses program 2024-2025:
- Psykisk vold og dens konsekvenser d. 2/11-24 kl. 10-16.
Dette modul går i dybden med, hvordan psykisk vold manifesterer sig og de ødelæggende konsekvenser, det kan have for de involverede. Vi analyserer voldens skjulte mekanismer og lærer at identificere dens langsigtede effekter.
Hvad er tilbagefald, skam og hvordan er det en integreret del af den psykiske voldsspiral. Vi behandler tvivl og fokus på at kende forskellen mellem drømme og virkelighed.
- Kunsten at facilitere en gruppe d. 3/11-24 kl. 10-16
Dette modul fokuserer på gruppedynamikker, hvor vi træner i at holde rummet, have fornemmelse for alle deltagere og anvende en intuitiv tilgang. Hvordan holder jeg rummet for en gruppe? Vigtige fokusområder, indikatorer, metoder til at navigere i en fælles gruppedynamik etc.
- Tilknytningsmønstre og relationsdannelse d. 7/12-24 kl. 10-15
I dette modul udforsker vi tilknytningsmønstrenes betydning for dannelse af relationer og deres rolle i både opretholdelse og brud med voldelige relationer, hvilket giver os nødvendige indsigter i disse dynamikker.
- Why Does He/She Do That & Abusive Types d. 18/1-25 kl. 10-15
Vi undersøger den krænkende persons adfærd og de forskellige typer krænkere, baseret på studier foretaget af den amerikanske ekspert og forfatter Lundy Bancroft.
- Angst & angstsymptomer d. 1/3-25 kl. 10-16
Vi lærer at genkende angst og arbejder med den i stedet for imod den. Modulen inkluderer undervisning i traumerespons og arousal samt psykosomatiske symptomer, der kan forekomme ved langvarig psykisk vold.
- Hvad har det med mig at gøre? d. 29/3-25 kl. 10-15
Vi arbejder med dobbeltrettet opmærksomhed, overføring/modoverføring, spejling samt regulering og selvregulering, parallelprocesser, awareness og evnen til at adskille, hvad der er eget stof og hvad der er deltagernes.
- Kærlighedsloven & psykiske rettigheder d. 26/4-25 kl. 10-15
Vi træner og øver, hvordan vi styrker voldsramte kvinder i at genopbygge og reetablere deres selvværd og selvstændighed. Modulet omhandler støttemekanismer og værktøjer, der hjælper kvinderne med at genvinde kontrol og forstå deres rettigheder i kærlige relationer.
- Afslutning & Meningstilskrivelse d. 22/6-25 kl. 10-15
På dette modul arbejder vi med brugen af det indre navigationssystem i mødet med deltagerne. Evnen til at finde mening i elendigheden og fokusere på at bruge sine erfaringer konstruktivt til at hjælpe sig selv og andre mennesker.
Meningstilskrivelse og konstruktiv anvendelse af egne erfaringer med psykisk vold, er Omdrejningspunktets fundamentale tilgang.